Presopunctura este o acupunctura fara ace care stimuleaza punctele de acupunctura considerata un micromasaj folosit la completarea unui masaj de relaxare, intretinere, anticelulitic, antireumatic, in amelionarea unei suferinte si in obtinerea unor rezultate neasteptat de bune in scaderea in greutate si intretinerea formelor corporale la limita normala, cu un aspect placut fara a necesita un regim alimentar sever, care uneori poate crea compliatii.
Este o terapie care are ca baza apasarea cu degetul asupra unui punct al organismului. Conform filosofiei chineze omul se afla in stransa legatura cu pamantul si cu cerul de la care primeste energie. Energia dintre elementele naturii si om se numeste Qi. Qi-ul este energia care circula in corp prin 12 meridiane principale. Acestea sunt situate pe ambele parti ale corpului, simetric.
In principal se folosesc puntele de pe membre, spate si craniu. De regula nu se folosesc pentru presopunctura punctele de pe abdomen, din interiorul coloanei vertebrale (DU meridian), din preajma globului ocular, sau prea profunde (GB30).
Presopunctura este un excelent mod de vindecare sau ca metoda de prevenire a imbolnavirilor, complementar altor moduri de tratament sau de evaluare a starii de sanatate.
In presopunctura, mainile sunt cele care induc starea de sanatate: prin apasarea cu varful sau cu extremitatea degetelor pe aceleasi puncte folosite si in acupunctura. Cele doua terapii apartin medicinei traditionale chinezesti si merg pe ideea ca organismul este strabatut de retele de meridiane prin care trece energie. Atunci cand energia trece prin aceste meridiane intr-un flux continuu, pacientul este sanatos. Daca, dimpotriva, exista blocaje sau excese de energie, apar problemele de sanatate. Prin presopunctura se incearca reechilibrarea acestor energii.
Ce suferinte se pot vindeca prin presopunctura
Principala indicatie se refera la tratarea durerilor usoare si de intensitate medie, cum sunt durerile de cap, cele faciale si de dinti, durerile din zona cefei si a umerilor, ca si nevralgiile.
Si insomnia, nervozitatea, agitatia, greturile, varsaturile, raul de mare, constipatia si dereglarile ciclului menstrual pot beneficia din plin de ajutorul presopuncturii. In aceste cazuri, presopunctura se poate folosi concomitent cu acupunctura.
Retineti neaparat faptul ca, inainte de a recurge la presopunctura, ca de altfel la orice forma de autoterapie, va trebui sa va asigurati ca neplacerile dvs. nu sunt produse de o afectiune grava sau maligna. Printr-un tratament propriu, prelungit, fara interventia medicului, n-ati face decat sa amanati inutil masurile medicale ce se impun in asemenea boli.
Presopunctura se face cu ajutorul unor repere anatomice din zona (oase, muschi, tendoane) cat si cu unele masuratori. Se executa in doi timpi:
1- reperarea punctelor pe zone;
2- masarea punctului
Manevra de presopunctura se face cu varful degetului ( cel mai benefic) cu unghia sau cu un obiect rotund la varf.
Sunt folosite doua feluri de manevre:
- Dispunsia – se executa cu varful degetului In pozitia oblica prin miscari de insurubare sau apasare blanda cateva minute, cu o presiune slaba. Se foloseste in suferintele provocate de exces de energie ( notate hiper)
- Tonifierea – se foloseste in scaderea sau lipsa energiei (notate hipo), se executa cu varful degetului sau unghia din pozitia verticala prin insurubarea in sensul invers acelor de ceasornic, de durata scurta , cu o presiune puternica.
|