În cromoterapie folosim culorile (care acţionează prin intermediul lungimilor lor specifice de undă) pentru reechilibrarea organismului şi a organelor bolnave. Simbolismul culorilor era cunoscut şi utilizat încă din antichitate.
De exemplu, în medicina tradiţională chineză, fiecărui organ energetic/lojă energetică îi corespundea o culoare. În medicina tradiţională indiană Ayurveda, de asemenea, erau cunoscuţi cei 7 centri energetici subtili (chakra), care aveau culori diferite. Iar grecii şi romanii foloseau în terapie razele ultraviolete.
Experimentele ştiinţifice au demonstrat însă că în ce priveşte efectele culorilor, acestea nu sunt doar psihologice, ci şi fiziologice, independente de vedere. Astfel, persoane legate la ochi, care au fost plasate în încăperi diferit colorate, au prezentat variaţii ale pulsului şi ale tensiunii arteriale, în funcţie de culoare – la roşu, pulsul se accelera, la albastru şi la galben pulsul scădea.
Pentru a realiza o veritabilă terapie prin culoare, modalitatea cea mai la îndemână este îmbrăcămintea; şi anume, să ne alegem hainele în funcţie de proprietăţile fiecărei culori şi de necesităţile noastre.
O altă modalitate este folosirea becurilor sau neoanelor colorate, dar, din păcate, acestea au o putere destul de mică. Mai putem apela la recipiente din sticlă diferit colorate din fabricaţie, pe care le umplem cu apă, le astupăm şi le expunem un anumit timp la lumina solară, pentru ca apa să capteze radiaţia cromatică specifică (se ştie că apa se impregnează foarte uşor cu orice fel de informaţie). Apoi vom putea bea apa care a fost astfel expusă.
Astăzi există şi dispozitive tip Bioptron, distribuite de firma Zepter, care au filtre diferit colorate, cu care se poate realiza cromoterapie.
Cea mai utilă este însă lampa de cromoterapie, care trebuie să fie o lampă de putere mare (ex. o lampă fotografică), închisă ermetic şi la care se ataşează filtre de sticlă colorată în funcţie de efectul dorit. Pentru realizarea terapiei, se va expune la lumina colorată zona afectată, fără veşminte, timp de 20-30 minute, eventual de mai multe ori pe zi.
Rosu, portocaliu, verde, albastru... altfel spus, dinamism, sanatate, incredere, liniste. Prin vibratiile lor subtile, culorile ne pot influenta emotiile, relatiile cu ceilalti si starea de sanatate. Semnificatiile lor ascunse, dar si virtutile terapeutice de care dispun ne pot fi aliati de nadejde daca stim cum sa le folosim.
Chiar daca nu suntem initiati in cromoterapie, toti o folosim in mod inconstient. Culorile ne fac bine. Contrar credintei din vechime, acum stim ca prin cromoterapie nu putem vindeca orice, dar stim ca este un aliat de nadeje al medicinei naturiste.
Chiar daca psihologia culorii nu este cu adevarat stiinta, ea joaca un rol asupra emotiilor si dispozitiei noastre. Iata zece situatii in care alegerea culorilor ne poate binedispune.
- Daca sunteti trist, deprimat - Anumite culori ne fac pur si simplu mai fericiti, in timp ce altele ne deprima. Daca vreti sa creati o atmosfera senina, e bine sa alegeti o culoare luminoasa, cum ar fi galbenul. Toate teoriile despre culori sunt de acord insa ca, daca sunteti cu moralul la pamant, atunci maroul sau griul nu vor reusi sa va remonteze, ci mai degraba vor lasa in camera o impresie morocanoasa si trista.
- Daca sunteti bantuit de ganduri negative - Galbenul este culoarea predilecta pentru a fi mai destins si pentru a gandi pozitiv, avand un efect calmant asupra mentalului.
- Daca va lipseste energia - Pentru a va armoniza chi-ul (energia) care circula in corpul dumneavoastra, aveti nevoie sa fiti stimulat printr-o culoare excitanta, cum ar fi rosul.
- Daca aveti probleme cu dorintele senzuale - Pentru ca partenerul dumneavoastra sa fie mai exaltat, nu ezitati sa recurgeti la cateva tuse rosii in dormitor, cum ar fi pernele sau alte accesorii de pat. Aceasta culoare este harazita cu pretioase virtuti afrodisiace.
- Daca sunteti nervos sau nelinistit - Recurgeti atunci la o culoare ruginie, care apartine familiei de rosu. Este o nuanta care sugereaza siguranta si linistea, astfel ca intr-o incapere zugravita in aceste tonuri va pluti un climat de securitate si confort. In plus, ruginiul va va face sa fiti mai senin.
- Daca va sufocati intr-una din camere - Pentru a da mai multa lumina intr-o camera mica si intunecata, folositi albul - nu uitati insa ca exista o multitudine de tonalitati ale albului. Atentie,nuantele de alb-albastrui racesc. Optati mai curand pentru o tonalitate mai calda.
- Daca sunteti surmenat - In acest caz, va sunt indicate turcoazul ori albastrul, perfect adaptabile dormitorului dumneavoastra. Sunt culorile care va vor ajuta sa va destindeti.
- Daca sunteti stresat - Simtiti nevoia sa vedeti "viata in roz"? Rozul, folosit impreuna cu o alta culoare, cum ar fi albul, ajuta la indepartarea stresului. Fiind si o culoare tonica, rozul risca sa provoace noi stari tensionale daca va fi utilizat pe toti peretii unei incaperi.
- Daca suferiti de probleme digestive - Problemele digestive pot fi cauzate de o alimentatie necorespunzatoare, de stres, etc. Teoretic, portocaliul este o culoare tonifianta si antispasmodica. Foarte indicat in bucatarie sau in sufragerie, portocaliul poate fi folosit cu masura in orice alta camera a locuintei.
- Daca sunteti surescitat - Stiati ca in turneele pe care le facea starul Mick Jagger, acesta cerea ca toate ferestrele camerei sale de hotel sa fie tapetate cu hartie neagra, pentru a bloca lumina zilei? Desigur, el a inteles ca negrul are proprietati calmante. Este o culoare ce poate sa aduca organismul in stare de repaus. Sa nu ajungeti insa acum la concluzia ca trebuie sa va varuiti toti peretii din dormitor in negru. Cateva tuse mici sunt suficiente pentru a calma surescitarea.
Culoarea hainelor
Astăzi, cromoterapia foloseşte ca principal mijloc de vindecare expunerea corpului la lumina corporală. Altfel spus, cromoterapia combinaă efectul terapeutic al luminii colorate cu stimularea zonelor reflexe de pe corp. Potrivit medicinei orientale, pe corp există şapte puncte fundamentale, fiecărui corp espunzîndu-i una dintre culorile specturlui. În momentul în care unul dintre aceste puncte este mai puternic se creaza un dezechilibru energetic. Asadar, stimulînd punctul afectat cu lumina potrivită, se produce un schimb între energia culorii şi cea a organismului. În orice cabinet de cromoterapie există lămpi foarte puternice a căror lumină propagată trece printr-un filtru de culoare, ajungînd pe corpul bolnavului. Tratamente de acest fel se pot organiza şi acasa, numai că în acest caz, lumina este propagata de becuri colorate, mult mai slabe ca putere. Una dintre modalitătile de folosire a culorii în scopuri terapeutice, este alegerea culorilor în vestimentaţie. Culoarea hainelor, spun psihologii, ne tradeaza temperamentul şi modul de a gindi. În acelasi timp, însă, culoarea hainelor ne influenţează comportamentul, raţionamentul şi nu în ultimul rind, anumite procese fiziologice. Asadar, alegerea corectă a nuanţei în care te îmbraci poate ameliora atît starea de spirit, cîît şi problemele de sanatate. Portocaliu şi negru, inspiră siguranţă. Portocaliul este o culoare energizantă. Te va ajuta să pari o persoană care are incredere în ea, sociabilă şi plină de viaţă. Avantajul este că veţi fi considerată întotdeauna o bună amică. Prin contrast, negrul îţi dă porţia necesară de autoritate. Violetul inspiră forţă. Violetul îţi dă un aer de persoană independentă şi sigură pe ea. Această culoare este o combinaţie de roşu, care semnifică energie şi albastru, ce inspiră liniste. Veţi parea ambitioasă şi veti sugera că ştiţi ce vreţi. Pe lingă toate violetul stimulează creativitatea şi are un efect relaxant . Verde şi gri ascunde emoţiile. Verdele deschis pastelat cu gri deschis este combinaţia optima pentru a părea o persoană stapîna pe situaţie şi foarte serioasă. Foarte indicată la negocieri, veti inspira incredere şi veti parea greu de învins, chiar dacă sunteţi foarte emotivă. Bej şi maro are un efect calmant. Bej şi maro sunt culori ale pămîntului. Vă vor face să vă simţiţi cu picioarele pe pămînt, rationala şi echilibrata. Ceilalţi vor avea incredere în dv. O ţinuta potrivită cînd ai o zi agitata la serviciu sau vrei să ceri o marire de salariu. Negru exprima detasare. Negrul emană linişte şi detaşare, iar mesajul transmis este:"Eu sunt şeful şi deţin controlul". Cînd este purtat de femei, dă o impresie de inaccesibilitate şi un aer sexy. Roşul atrage atentia.Roşul este o culoare care te pune în valoare şi atrage atentia. Astfel imbracata, ve-ti fi în centrul atenţiei. Din păcate, poate avea şi efecte negative. Semnalul receptat de ceilalţi va fi:" Sunt sigură pe mine, îmi place puterea şi vreau sa am ultimul cuvînt."
Culoarea interioarelor
Goeuthe iubea rosul şi albastrul, motiv pentru care pereţii dormitoarelor sale erau acoperiţi de aceste doua culori. Pictorului Matisse îi placea să lucreze în camere mari colorate în galben. S-a demonstrat stiintific faptul că nuanţa încăperii în care ne desfăşuram anumite activităţi ne poate influenţa starea de spirit. S-a observat că insomniile, depresiile, anumite probleme psiho-somatice pot fi mult ameliorate atunci când sunt armonizate culorile din mediul de viaţă. Altfel spus găsirea culorii potrivite pentru dormitor, birou sau pentru camera de zi poate genera adevarăte modificări ale stării psihice sau, după caz, ale randamentului sau ale stării noastre de sănătate. De exemplu pentru pereţii bucătăriei, este de preferat să alegeţi albul, galbenul sau verdele deschis, pentru dormitor nuanţe pastelate ce variază între bleu şi roz, iar pentru camera de studiu sau pentru birou sunt recomandate nuanţele de galben şi portocaliu care sporesc creativitatea.
Culoarea hranei
Există dieticieni care afirmă că, în funcłie de culoare, alimentele pot imbunătăłi digestia, pofta de mincare, dar łi starea de spirit. Pentru că, spun cromoterapeułii, atunci cînd mîncăm un anumit aliment, organismul nostru absoarbe nu numai substanłele nutritive conłinute de acesta, ci si energia culorilor lor. Totodată, afirmă specialistii, preferinłele noastre culinare, spun foarte multe despre noi. Spre exmplu, persoanele agresive, dinamice, care nu se tem să i-a viata în piept, sunt tentate să consume alimente de culoare rosie-carne, salamuri, łunca, în timp ce persoanele mai linistite łi mai retrase preferă alimentele de culoare verde, în special legumele. Alimentele albe, lactatele, spre exemplu, sunt preferatele persoanelor care sufera de depresii - ca o modalitate de intoarcere la inocenłă. De asemenea există o categorie de alimente "energice stimulante" a căror culoare variază intre galben łi maro. Potrivit psihologilor, acestea sunt cel mai des căutate, în mod instinctiv, de cei care au nevoie de un surplus de energie. +n această categorie se inscriu mierea, pastele, cartofii łi băutuiri ca ceaiul sau cafeaua. Verdele sănătos al zarzavaturilor proaspete, rołul intens al anumitor fructe łi al tomatelor, portocaliul plin de vitalitate al morcovilor ori al citricelor, galbenul unor condimente - sunt tot atâtea “medicamente” cu care ne putem asezona hrana cea de toate zilele, conferindu-i deopotrivă valente estetice si curative.
|