Aromaterapia este o ramura a fitoterapiei care foloseste esentele aromatice volatile provenite din unele plante, in scop de restabilire a starii de sanatate, folosind diferite cai; pe cale interna, sub forma de bai, inhalatii, pe cale cutanata prin masaj, etc.
Uleiurile aromatice se gasesc in foarte multe plante, atit medicinale cit si cele folosite in alimentatie. Ele pot fi extrase din frunze, flori, radacini, scoarta, rasini, coji de fructe.
Mecanismul de actiune al uleiurilor eterice nu este complet descifrat. Ueliurile eterice actioneaza atit la nivel local cit si general, prin intermediul mirosului cu ajutorul respiratiei patrunzind in insasi fiinta si constiinta noastra, fiind considerate mediumuri subtile care ne dirijeaza emotiile, perceptiile si reactiile. Mc Kenzie vorbeste despre o anume “vibratie subtila” care activeaza al saselea simt, ca percepere extrasenzoriala.
Aromaterapia presupune folosirea uleiurilor naturale aromate, obtinute din plante, flori, seminte, frunze sau chiar radacini pentru a stimula starea de bine. Multa lume poate face greseala de a intelege termenul de aromaterapie ca fiind doar folosirea lumanarilor parfumate
Mirosul este unul din cele mai puternice simturi ale omului, are puterea de a transforma emotiile, de a vindeca corpul si ne poate ajuta sa ne detasam si sa ne "transporte" in alte locuri. Cercetarile au dovedit ca nervul olfactiv preia informatiile privind mirosul esentelor aromate si il tranfera unor parti ale creierului care controleaza emotiile si hormonii. In acelasi timp, cel mai mare organ al corpului uman, pielea, absoarbe uleiurile folosite in masaj, la produsele cosmetice sau la baile aromatice si tranfera efectele sistemului nervos si muscular avind ca efect fie tonifierea sau relaxarea.
Uleiurile eterice contin elemente chimice ce au calitati anibacteriale, anitinflamatorii, analgezice si anitvirale. Uleiurile aromate sint obtinute din plante, dar nu orice planta poate fi baza obtinerii uleiurilor eterice
Folosirea esentelor in tratament
Stresul este un termen folosit pentru a descrie orice reactie a unui stimul psihic, fizic sau emotional care distorsioneaza echilirul natural al organismului. Prin folosirea uleiurilor de musetel, levantica, scortisoara si santal puteti contribui in mod natural la restabilirea echilibrului. Adaugati in cada de baie 10 picaturi de ulei aromat si savurati-o timp de 15 minute. In cazul in care apelati la masaj adaugati la uleiul de masaj citeva picaturi pentru a masa ceafa, spatele si umerii.
Oboseala psihica poate aparea datorita suprasolicitarii creierului. La fel ca in cazul suprasolicitarii fizice trebuie luata o pauza in care sa aveti grija de dumneavoastra. Pentru a va relaxa fizic si psihic adaugati in cada de baie 10 picaturi de ulei de levantica , menta sau rozmarin si zaboviti in apa calda pentru maximum 15 minute. Un masaj corporal cu aceleasi esente folosite la aromarea uleilui de masaj poate fi o metoda eficienta de a va remonta.
Depresia va poate afecta intregul organism, pot aparea schimbari ale somnului, alimentatiei, pot apare schimbari in increderea de sine si a modului de a privi lucrurile si evenimentele din jur. Poate aparea ca urmare a stresului, lipsei de miscare, schimbari chimice la nivelul creierului sau datorita unor evenimente traumatice. In scopul relaxarii si tratarii acestei stari depresive puteti folosi uleiul de scortisoara, iasomie sau lavanda , cate 10 picaturi la cada de baie sau acelasi esente in uleiul de masaj. Depresia este o stare serioasa, in cazul in care aceasta se intensifica sau continua pe o perioada mai lunga este bine sa consultati un psiholog.
Probleme cu memoria pot aparea in conditiile in care nu avem grija de noi. Cei mai multi dintre noi isi gasesc explicatii in stresul cotidian. Adevarul este ca memoria, ca functie a corpului uman, la care nu ne gindim in mod general decit in momentul in care observam ca am pierdut-o. Cu o alimentatie sanatoasa si rationala ne putem emntine memoria activa pina la varste inaintate. Est normal ca la orice varsta memoria sa ne joace feste dar cauzele principale sunt doua: insuficentul aport de materiale nutritive pentru creier si expunerea la radicalii liberi. Uleiul de rozmarin , 10 picaturi, la o cada de baie, pot aduce linistire la fel ca si folosirea aceleiasi esente la uleiul de masaj. Pierderea memoriei este primul pas de manifestare al unor boli grave, din acest motiv in cazul in care observati o pierdere ingrijoratoare a memoriei va recomandam consulatarea unui medic.
Iritabilitatea crescuta este termenul pe care il folosim la reactia exagerata a unei persoane la diferiti factori sau situatii, la care in alta situatie nu ar fi reactionat in nici un fel sau ar fi generat o reactie calma. Iritabilitatea este comuna persoanelor adulte fiind cauzata de stress, mese neregulate, exces de cofeina sau schimbari hormonale in organism. Pentru relaxare si reducerea iritabilitatii recomandam folosirea uleiului de musetel si levantica , fie in cada de baie cu maxim 10 picaturi sau citeva picaturi pentru uleiul de masaj.
Apatia este starea de dezinteres, lipsa emotionala si a sentimentelor, lipsa de interes si grija. Apatia poate aparea ca o stare referitoare la o opinie, situatie, viata in general si poate deveni o problema mentala in momentul in care se ajunge sa nu mai existe interes in legatura cu nimeni si nimic din jur, citeodata chiar si incluzind propria persoana. Folositi in acest sens uleiul de grapefruit si menta atit la aromatizarea apei pentru cada de baie (10 picaturi) sau pentru uleiul de masaj.
|