Fructe,
legume, cereale si plante medicinale folosite in medicina naturista.
Principalele proprietati ale legumelor si
fructelor:
Fructele si zarzavaturile au certe valori nutritive si calorice. Este bine
de stiut, in acest sens, ca sub raport caloric, de exemplu, 100 de grame de
struguri de buna calitate echivaleaza cu o cantitate similara de carne
slaba de vaca sau de peste. In acelasi timp, merita a sti ca banalul cartof
se constituie in materia prima a celei de-a doua paini a spetei umane; tot
legumele si fructele se constituie intr-o importanta sursa de energie
pentru organism, si asta gratie in primul rind glucidelor pe care le
contin, in special glucozei, levulozei si fructozei, pe departe cel mai
asimilabil pentru organism dintre toate zaharurile existente in cadrul
naturii verzi; in aceeasi masura, fructele si zarzavaturile sint mari
depozitare de vitamine, si inca de o mare varietate; tot fructele si
zarzavaturile sint mari depozitare de oligoelemente, deci de saruri
minerale, alte elemente nutritive indispensabile vietii, asemenea
vitaminelor; fructele si legumele reprezinta, de asemenea, cele mai mari
depozitare dintre elementele nutritive pe care ni le pune la dispozitie
natura verde, in ceea ce priveste continutul in fibre alimentare, deci in
celuloza. Ori, sa nu uitam ca aceste fibre alcatuiesc cel de-al saptelea
stalp de rezistenta al alimentatiei umane, ceilalti stalpi fiind
reprezentati de glucide, proteine, lipide, apa, vitamine si de sarurile
minerale. Prin marea lor bogatie in fibre alimentare, deci in celuloza,
fructele si zarzavaturile sint stimulente de prim ordin ale tranzitului
intestinal, tranzit cu implicatii dintre cele mai deosebite in ceea ce
priveste echilibrul somatic, deci corporal, ca si in ceea ce priveste
echilibrul psihic si starile de spirit. Mai e nevoie oare sa precizam, in
acest sens, in ce masura constipatia generata de lipsa de celuloza din
continutul intestinal asterne patul diverselor suferinte si al diverselor
stari de spirit negative?
Telina si cicoarea sint aperitive, adica sporesc apetitul; ca ridichile si
salata sint depurative, adica contribuie la
curatirea interna a organismului; ca sparanghelul, prazul, pepenii si
fructele in general sint diuretice, adica favorizeaza eliminarea urinii; ca
usturoiul si ceapa sint, la rindul lor, printre altele si vermifuge, adica
contribuie la eliminarea parazitilor intestinali; ca varza rosie este
expectoranta, in vreme ce cea alba, gratie vitaminei U pe care o contine in
cantitati semnificative, este cicatrizanta pentru ulcerele tubului
digestiv; ca anghinarea este colagoga, adica favorizeaza eliminarea bilei,
contribuind pe aceasta cale la optimizarea digestiei intestinale
Fructele, si dintre acestea in special merele, consumate fie coapte fie
rase, fie sub forma de zeama, s-au dovedit de o mare utilitate in
tratamentul colitelor si enterocolitelor, mai ales cind acestea tin de
virsta copilariei, si asta gratie sarurilor de pectina pe care aceste
fructe le contin, si in special acestui constituent deosebit al acestor
saruri, reprezentat de pectatul de nichel;
Fructelor si zarzavaturilor le mai sint proprii certe proprietati
uricolitice, respectiv de dezintegrare in organism a acidului uric, de unde
indicatiile acestor elemente, tinind de natura verde, in tratamentul
artritelor ca si al litiazelor renale.
Despre sucurile din fructe
Cum insa atit fructele si zarzavaturile sint suportate mai cu dificultate
de catre unii, din cauza unor particularitati reactive ale tubului
digestiv, sau din cauza unor suferinte ale acestuia, se impune ca, in
aceste situatii, sa beneficiem de proprietatile lor complexe, pe linie
nutritiva si sanogenetica, consumandu-le sub forma de sucuri. Sucurile de fructe, caci in special
acestea se bucura de o larga utilizare, se obtin prin stoarcerea fructelor
sanatoase, ajunse la maturatie, stoarcere care se poate realiza fie pe
calea mijloacelor celor mai simple, fie pe calea mijloacelor cele mai
sofisticate, constind in mixere etc. Este ideal, ca sucurile de
fructe sa fie consumate in stare proaspata, respectiv imediat sau numai la
scurt timp dupa prepararea lor. Cind, din diverse motive, aceste
sucuri nu sint consumate imediat dupa prepararea lor sau la scurt interval
dupa aceasta este de presupus, ca ele vor fi afectate de fermentatia
alcoolica sau vor fi deteriorate pe calea diversilor agenti poluanti, a
diverselor ciuperci si levuri, care vor contribui la degradarea lor
calitativa. De unde se impune asigurarea stabilitatii lor.
In ce afectiuni se folosesc mai ales
Dar, indicatia absolut majora pe aceasta linie vizeaza in special pe cei
care, suferind de gastrite, ulcere gastro-duodenale si enterocolite, iar
numarul acestora este dupa cum stim foarte numeros, tolereaza mai cu
dificultate componenta celulozica a fructelor, dupa cum stim foarte bine
reprezentata in perimetrul acestor produse naturale, sau cel putin a unora
dintre ele. Consumul de fructe sub forma de sucuri, vizeaza insa o paleta
mult mai larga de boli, si, implicit de bolnavi, boli ca obezitatea,
ateromatoza si dislipidemia - boli ce se caracterizeaza prin cresterea
grasimilor totale din singe sau numai a unor fractiuni lipidice de genul
trigliceridelor si a colesterolului; mai beneficiaza de actiunea sucurilor
de fructe si cei care sufera de diabet, anemie, insuficienta cardiaca,
hipertensiune arteriala, litiaza biliara si renala cu acid uric, alte boli
hepatice si renale, ca si diverse afectiuni intestinale.
Care este compozitia lor
In compozitia fructelor si legumelor intra in primul rind apa, si anume, in
proportie de 80-90 la suta. Bogat reprezentate sint si glucidele si
levuloza, dupa cum stim foarte folositoare pentru organism. Urmeaza in ordine acizii
organici, mai ales cel malic, tartric si citric, care sint metabolizati si
transformati in organism in carbonati alcalini. Continind cantitati
importante de acizi organici, care le confera gustul caracteristic,
sucurile de fructe si legume au actiune alcalinizanta asupra tumorilor
organismului si asta intrucit acizii sint metabolizati in saruri alcaline.
De exemplu, 1 kg
de capsuni aduce in organism baze cit 9 g bicarbonat de sodiu; 1 kg de struguri cit 6 g bicarbonat, iar 1 kg de suc de lamiie, cit
4 g
bicarbonat.
Bine reprezentate in sucuri sint si vitaminele, mai ales cele hidrosolubile
de genul vitaminei C, B1 si B2. In cantitati mai reduse se gasesc si
vitamine liposolubile. Acestea aflindu-se mai ales in fructele oleaginoase
ca migdalele, nucile
si maslinele. Alte fructe ca lamiia,
portocalele, mandarinele, migdalele, nucile si caisele, au
cantitati reprezentative de vitamina A, mai ales sub forma de provitamina
de genul carotenului. Este bine de stiut, ca unele vitamine se pot distruge
in cursul pasteurizarii si sterilizarii sucurilor, ca si prin conservarea
lor indleungata, de unde necesitatea consumarii in stare proaspata.
Tot bine reprezentate in sucurile de legume sint si
oligoelementele minerale, care se gasesc fie sub forma de saruri organice
solubile, fie sub forma de saruri anorganice. Dintre oligoelemente in
cantitate mai mare se afla potasiul, calciul si magneziul. Sodiul se
gaseste in fructe si legume in general in cantitati mici. Sarurile minerale
contribuie la actiunea alcalinizanta a sucurilor.
|